logo

Select Sidearea

Populate the sidearea with useful widgets. It’s simple to add images, categories, latest post, social media icon links, tag clouds, and more.
hello@youremail.com
+1234567890

Primera línia de combat

Primera línia de combat

29 de juliol de 2022 11:07 am Corbera d'Ebre,
1Sortida de Corbera d’Ebre
Comencem la ruta com sempre a la seu de “Marcats pel 38”, avinguda Casal nº10 de Corbera d’Ebre. Ens dirigirem cap a Vilalba dels Arcs per la vall de canelles, vall que va servir abans de la batalla de l’Ebre com a rereguarda republicana quan el front estava a l’Aragó.
2Quatre camins

Arribarem a quatre camins, situat molt proper al poble de Vilalba dels Arcs, dona el seu nom a l’encreuament que et permet anar a  quatre llocs diferents, Gandesa, Vilalba, Fatarella i Corbera d’Ebre. Aquí el 19 d’agost del 38 s’efectua un dels combats més sagnants i ràpids de la batalla de l’ebre. Sector estratègic per la seva proximitat amb les altures de Gaeta, va ser el punt d’inici de la 3a contraofensiva franquista. Posteriorment a la guerra ha estat lloc de pelegrinatge, cada aniversari de la batalla, de les moltes famílies que van perdre un familiar aquí.

3Els Barrancs
Seguidament ens desplaçarem fins el sector Vilalba- La Pobla de Massaluca a la partida dels barrancs, on trobem diferents sistemes atrinxerats. Aquest sector es va considerar inactiu durant la guerra, tenint en compte la direcció de les ofensives contràries, però no vol dir que no hi hagués “activitat” i presència de soldats. El lloc permet oferir al visitant una idea complerta i les diferències de com eren les zones atrinxerades republicanes i franquistes. Es poden observar diferents tipus de nius de tirador, casamates, un variat sistema de refugis i fins i tot una masia que servia com a fortificació.
4Les Trinxeres de Xiveli
Per finalitzar la ruta anirem a unes altres trinxeres, situades prop de les anteriors. Construïdes l’any 1937, quan encara el front de guerra estava en altres comunitats, es fan aquestes trinxeres per una hipotètica defensa de Catalunya. S’engloben dins del sistema de defensa anomenat “Línia defensiva Algars”. El nom dona referència al riu Algars, que fa de frontera natural entre Catalunya i Aragó. Trinxeres peculiars pels materials que s’hi van utilitzar al realitzar-les, com el ferro o maons, i envoltades pel misteri que sempre ha encerclat aquesta línia defensiva.