logo

Select Sidearea

Populate the sidearea with useful widgets. It’s simple to add images, categories, latest post, social media icon links, tag clouds, and more.
hello@youremail.com
+1234567890

Europa mira els Cucucs

Europa mira els Cucucs

29 de juliol de 2022 12:35 pm Corbera d'Ebre,
1Sortida de Corbera d’Ebre
Començarem la ruta des de la seu de “Marcats pel 38”, avinguda casal nº10 de Corbera d’Ebre. Ens desplaçarem fins a la zona que popularment rep el nom dels cucucs, escenari de la 5a contraofensiva franquista.
2Els Cucucs
Molts historiadors i testimonis de l’època consideren aquesta zona, juntament amb Pàndols, escenari dels combats més durs de tota la batalla de l’ebre i els que van causar més baixes. Situada en un indret amb una orografia especial, plena d’altures i valls permet al visitant ser conscient de la duresa dels combats i d’entendre la  resistència per part republicana. Combats també que van estar marcats per les tensions internacionals que preveien un conflicte proper. Donada la situació poc accessible que té, encara ara es poden veure les trinxeres tal i com van quedar aleshores i avui dia encara és habitual trobar vestigis de la batalla.
3Zona Devees
Al finalitzar la visita als cucucs, tornarem per l’antic camí que anava de la Fatarella a Camposines, camí conegut popularment com el “camí dels tancs” ja que va ser utilitzat freqüentment pels tancs  republicans. Es coneix que era la ruta seleccionada pel cap d’exèrcit Manuel Tagüeña per anar fins la zona de la Gaeta per controlar les novetats diàries. Posteriorment la mateixa zona va ser fortificada i es pot veure nombrosos refugis i trinxeres.