logo

Select Sidearea

Populate the sidearea with useful widgets. It’s simple to add images, categories, latest post, social media icon links, tag clouds, and more.
hello@youremail.com
+1234567890

Combats a les altures

Combats a les altures

29 de juliol de 2022 11:36 am Corbera d'Ebre
1Sortida de Corbera d’Ebre
Començarem la visita a la seu de “Marcats pel 38” i ens dirigirem en cotxe fins la serra de Pàndols, en concreta la cota 705.
2Pàndols, Cota 705 (el monument a la pau)

Aquest serra va ser escenari de la 2a contraofensiva franquista. Combats duríssims on els franquistes se n’adonen que la batalla de l’ebre no serà fàcil. Les baixes dels dos bàndols es compten per milers. Una ofensiva que comença a principis d’agost del 38, molt marcada per la calor i la falta d’aigua, on després d’una setmana de combats, els franquistes decideixen canviar el lloc dels atacs, tenint en compte la duresa per poder avançar.

3La Vall Closa

Agafarem la sendera que baixa per la Vall Closa. Vall d’accés per la part republicana a la serra de Pàndols. Importantíssima per poder avituallar amb munició els que estan dalt lluitant i per evacuar els ferits. Encara avui dia es pot observar un monument fet pels republicans durant la mateixa batalla.

4Serra de Cavalls
I seguidament, creuant la carretera del Pinell a Gandesa agafarem la serra de Cavalls. Tal hi com la coneixien els soldats “la inexpugnable” la serra de cavalls va ser escenari de la setena i última contraofensiva franquista a la batalla de l’ebre. Amb una preparació artillera i d’aviació molt potent els franquistes es llancen el 30 d’octubre del 1938 en la que serà l’última gran batalla a l’ebre. Des de dalt panoràmica immillorable de tot l’escenari de la batalla i on encara ara es poden veure restes de trinxera, nius de metralladora i refugis, tots excavats a la pedra.
5Santa Madrona
Acabarem la ruta baixant fins a Santa Madrona, ermita de Corbera d’Ebre i que durant la guerra va ser hospital.